sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Pitsaa: Punajuuri paholaisenhillo ja Chorizo persikka

  • kohotetaan taikina tunnin verran
  • kaulitaan/taputellaan ja rei'itetään
  • valmistellaan tomaattikastike (kiehautetaan) ja täytteet
  • paistetaan 250 asteessa 12min
Taikina:
25 ghiivaa
2 dlvettä
½ tlsuolaa
½ dlrypsiöljyä
5 dlvehnäjauhoja
Liuotetaan hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisätään suola, rypsiöljy ja vehnäjauhot. Vaivataan taikina kimmoisaksi ja kohotetaan taikina liinan alla tunnin verran. Laitetaan uuni lämpiämään 250 asteeseen, tai jos käytät täytteenä punajuurta aluksi 180 asteeseen (katso punajuuri-ohje alta). Kaulitaan tai taputellaan kaksi pitsapohjaa, jätin reunat paksummaksi. Rei'itetään pohjat heti haarukalla jotta ei kohoa liian paksuksi, kohoaa muuten vielä paistaessakin. Rei'ityksen jälkeen reunat saa vielä kohoilla leivinpaperilla täytteiden valmistuksen ajan.

Taikinan kohotessa valmistin chilihilloa:
  • pilkotaan aineet
  • keitetään
400 gtomaatteja
paprika
3-4mietoa chiliä
½ tlsuolaa
½ tlmustapippuria
1 tloreganoa
2valkosipulinkynttä
1½ rkletikkaa tai omenaviinietikkaa
reilu 2 dlhillosokeria
Paloittele tomaatit viipaleiksi tai pieniksi lohkoiksi ja laita kattilaan kiehumaan. Leikkaa chilit auki ja poista siemenet. Pilko pestyt chilit ja paprika pieniksi kuutioiksi ja lisää kattilaan. Älä koskettele käsillä naamaasi tai muuta käsiteltyäsi chilejä! Pese kädet ja leikkuuvälineet! Lisää suola, pippuri, oregano ja hienonnettu valkosipuli, sekä keittele noin puoli tuntia. Lisää etikka ja hillosokeri ja keittele vielä ainakin vartin. Kaada hillo purkkiin säilöön. Säilytä jäähtynyt hillo jääkaapissa.

Pohjan ja täytteiden väliin valmistetaan vapaa-muotoinen tomaattikastike:
muutama tomaatti
tomaattipyrettä
ruokosokeria
oreganoa
pippuria
mausteita
Viipaloit muutama tomaatti ja kiehauta kattilassa, lisää tomaattipyrettä, hieman ruokosokeria, oreganoa, pippuria ja haluamiasi mausteita. Kokeile ja maista. Hiukan rommia antaa myös hyvää makua.

Parhaiksi kokemani pitsatäytteet ovat:
2 pientä tuoretta punajuurta
chilihilloa
fetakuutioita
tomaattiviipaleita
valmiiksi viipaloitua Pirkka chorizo makkaraa
punasipuliviipaleita
tölkkipersikkaa
aurajuustoa
pohjalle haluamaasi juustoraastetta
Punajuuret laitetaan kokonaisina uuniin merisuolakasan päälle. 180 astetta vajaa tunti riippuen punajuurien koosta, mieluummin kypsiä kuin vähän raakoja. Muista nostaa uuni 250 asteeseen pitsojen paistoon punajuurien jälkeen.

Haarukalla rei'itetyn pitsapohjan täyttäminen aloitetaan levittämällä tomaattikastiketta. Seuraavaksi päälle tulee juustoraaste. Kuori paistetut punajuuret ja levitä viipaloituna juuston päälle. Lisää fetakuutiot ja tomaattiviipaleet sekä lopuksi ripottele chilihilloa. Paista 12 min 250 astetta kunnes näyttää hyvältä.

Toinen pitsa valmistetaan samoin. Rei'itetylle pohjalle tomaattikastike, juustoraaste, chorizo-viipaleet, punasipuli-viipaleet, sopiva määrä viipaloituja tölkkipersikoita, sekä ripoteltua aurajuustoa. Paista 12 min 250 astetta kunnes näyttää hyvältä.


Muita kokeilemiani täytevaihtoehtoja:
banaani, kiiwi, oliivi, vaahtokarkki
kana, persikka, chilihillo
ilmakuivattu kinkku, paprika, omena, ranskankerma
tonnikala, kookosmaitokastike, ananas

0 kommenttia:

Lähetä kommentti